A megfelelő postaláda kiválasztása

Talán furcsa lehet első olvasásra, de nem is olyan egyszerű elsőre kiválasztani a számunkra megfelelő postaládát. Több szempontot is figyelembe kell venni ilyenkor. Ebben adunk mai írásunkban segítséget, hiszen lehetnek olyan dolgok, amelyekre még Ön sem gondolt.

Az egy dolog, hogy kültéri vagy beltéri postaládára van-e szükség. Ezt nagyon könnyű eldönteni, mert ha a postaláda nem zárt helyen lesz, akkor kültérit kell választani, ha meg zárt helyen lesz, akkor beltérit.

A kettő között anyagbeli különbség van, hiszen fontos az erősebb anyag a környezeti viszontagságok miatt, valamint az sem hátrány, ha a postaládánk nem rozsdásodik.

Amire azonban sokan már nem fordítanak kellő figyelmet, az a következő. A postaláda bedobó nyílásának érdemes fedettnek lennie. Hogy miért? Például vihar vagy erős havazás esetén, a nem fedett bedobó nyíláson keresztül beeshet az eső, a hó.

Nincs is annál kellemetlenebb dolog, mint amikor egy szétázott, szétmállott levelet kell szárítgatnunk, arról nem is beszélve, ha valamilyen fontos papír ázott el, pl. egy postai csekk.

Nagyon sok olyan kültéri postaláda van forgalomban, amelynek nincs ún. billenő takaróeleme a nyílás előtt. Úgyhogy a választásnál erre ügyelni kell, mert, ha teljesen nyitott helyre kerül majd a postaláda, akkor ez a változat nem lesz megfelelő.

Ha valamiért mégis rossz postaládát választottunk és ezzel tértünk haza, akkor meg kell próbálni úgy felszerelni, hogy az eső ne tudjon beverni, ezen még furfanggal lehet egy kicsit változtatni. Ha már tényleg mellényúltunk, akkor lehet házilag készíteni valami kis tetőféleséget neki, vagy gumiból, műanyagból egy kis nyílás-takarót, hogy tényleg ne legyen a belseje vizes.

Az ötleteket tapasztalatból mondjuk, hiszen ezen már mi is átestünk.

A beltéri postaládáknál egészen másra kell figyelnünk. Ha ez egy társasházi lépcsőházban van, akkor fontos a zárhatósága. Ne kerüljön semmilyen küldemény idegen kezekbe, hiszen visszaélésekre adhat okot.

Természetesen a beltérnél nem fontos a bedobó nyílás takarása, hiszen nem érik időjárási hatások. Általában a társasházakban egyenpostaládák vannak felszerelve. A régi bérházakban pedig teljesen vegyesnek mondható a felhozatal, mert vannak ócskák, amelyeknek akár az ajtaja is hiányzik, vagy fel vannak gyűrődve a szélei a feszegetésektől. Ám vannak már újak is, a régitől eltérő küllemben, formában. Ezeknél a postaládáknál az esztétikára már nem figyel senki, a postaláda csupán azt hivatott szolgálni, ami alapvetően is a feladata. Fogadni a leveleket, postai küldeményeket.