Postaládák

A mai világban, az elektronikus levelezések, a közösségi média, az okostelefonok kínálta kommunikációs viszonyok előtérbe kerülésével, a hagyományos postai szolgáltatások igénybevétele háttérbe szorul. Egyre kevesebb levelet kap mindenki, már a számlákat is az interneten keresztül lehet letölteni. Azonban a postaládákra még mindig szükség van, és lesz is, egy jó ideig.

A szabványos postaláda Magyarországon

A legtöbb postaláda esetében, magának a bedobó-nyílásnak a mérete megegyező, ám mindig jó ellenőrizni, hogy az újonnan vásárolt postaládánk megfelel-e az előírt szabványnak. Jó tudni, hogy a bedobó-nyílás mérete a boríték szabványhoz idomul, ennek célja a levélküldemények gyűrődés- és sérülésmentes kézbesítése.

Az, hogy ki, milyen postaládát vásárol, nagyban függ, hogy hol/hová szeretné azt alkalmazni. Pl. családi házak esetében, kertkapura, vagy falkerítésbe, házfalba, stb. Fontos a méretek kiszámítása is, mert egy szűkebb helyre nem érdemes nagyobb méretű postaládát választani. Az alapvető és minimális méretek a következők:

A bedobó-nyílás méretének minimum 230x23 mm-nek kell lennie. Az is meg van határozva, hogy a földtől való távolsága ennek a bedobó-nyílásnak 700 és 1700 mm között kell lennie. A postaláda kialakításának olyannak kell lennie, hogy a kézbesített küldeményekhez illetéktelen személy ne férjen hozzá, tehát előny, ha többlakásos társasház esetén, a postaláda kulccsal zárható.

Rengeteg fajta és féle postaláda kapható manapság. Az első, és legfontosabb meghatározás, hogy a postaláda kültérre, vagy beltérre fog kerülni-e. Kültérre érdemes esőálló postaládát felszerelni, amely általában rozsdamentes anyagból készül. Vannak egyoldalas- és kétoldalas postaládák is. Vannak zárható és nem zárható levélszekrények, kinek, melyik a célravezetőbb és szimpatikusabb.

A postaláda anyaga is fontos lehet. Léteznek olcsóbb, sima lemezből hajlított, és valamilyen színre lefújt postaládák, vannak igényesebb, drágább anyagból készültek, szép színekben (piros, zöld, fehér, fekete), illetve vannak az olasz importból származó postaládák, amelyeknek a kinézetére, dizájnjára is nagy hangsúlyt fektetnek.

A postaládának jól megközelíthetőnek kell lenni a kézbesítő által. Mint köztudott, a kutyák nem szeretik a postásokat, így ha a postaláda közelében még eb is található, akkor lehet, hogy a postás csak bedobja a levelet az udvarra, bár ez nem igazán szabályszerű.

A beltéri és kültéri postaláda

A lépcsőházban lévő postaládák zárt térben vannak, így azok nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Ezáltal egy sima postaláda-zár is már elegendő védelmet biztosíthat a tulajdonosnak, hiszen a lépcsőházban (elméletileg) csak ott lakó személy tartózkodik.

A kültéri postaládáknak ellent kell állniuk az elemeknek. Jó, ha esőben, hóesésben nem ázik be, érdemes olyan megoldásokban is gondolkodni, mint egy kis lengőajtó a bedobó-nyílás előtt. Kültéren, vagy kertkapura szerelt postaládák esetében közkedvelt megoldás, ha a bedobó-nyílás az utcafrontra néz, a kivételt biztosító ajtó pedig inkább a kert, vagy a ház felé.

A fa postaládákkal csupán annyi gond lehet, hogy nyirkos, esős időben beragadhatnak, megdagadhatnak, így szorulva fognak működni.

Végezetül a méretről. A méret annyiban fontos, hogy ha sok levelet kapunk, vagy szeretjük a szórólapokat, reklámújságokat, akkor érdemesebb nagyobb méretet választani. Ez akkor sem telik meg hamar, ha esetleg pár napra elutazunk. Mindenképpen a fenti szempontok figyelembe vételével szabad csak a számunkra megfelelő postaládát megvásárolni.

POSTALÁDÁK FORGALMAZÁSA A KULCSKIRÁLYBAN

1065 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 63.

Telefon: 06-1-312-2064 és 06-70-322-7328

kulcskirály, kulcskirály Budapest, kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás Pest megye
kulcskirály, kulcskirály Budapest, kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás Pest megye