Postaládazárak

Az esetek többségében a postaládákhoz tartozik valamilyen zárszerkezet. Elenyésző azoknak a levélszekrény típusoknak a száma, amelyekhez nincs kialakítva zárhely, ezekkel most nem foglalkozunk.

Egy postaládához egy zárszerkezet tartozik. A zárszerkezeteket kétfajta típusra oszthatjuk.

Az egyik a CamLock, másnéven lemezszekrény zár, ez a zárszerkezet a kulcs elfordításával egy zárnyelvet forgat el, körkörös irányba. Legfőképpen 90 fokban.

A másik típusú zár, egy bútorzárhoz hasonlít, négyszögletes formája van, és tollas kulcs működteti. Még napjainkban is sok lakótelepi postaládazárat cserélnek ebből a típusból, de újakat már nem készítenek belőle.

Kis kitérőként említenénk, hogy tőlünk nyugatabbra (pl. Ausztria) a postaládákhoz olyan Camlock-ot választanak, aminek a kulcsa képes a többi zárunkat is nyitni. Ezek a zárak jóval drágábbak, mint amik itthon kaphatóak, de sokkal praktikusabbak ezáltal. Be lehet őket illeszteni akár társasházaknál is, főkulcsrendszerbe.

Kulcsai

A postaládazárak kulcsai többfélék lehetnek. Minden postaláda zárhoz tartozik valamilyen kulcs. Sok dologban hasonlítanak, például mindegyik kulcs kisebb, mint egy átlagos zárbetét kulcsa és elég eltérő a külsejük is.

Lakótelepi “régi” típusú postaláda zár kulcsa lehet: rövid, lyukas, egytollú kulcs. A zárban lévő szám sokszor a kulcsnak a sorszáma. Jelenleg már nem lehet venni szám szerint kulcsot, csak másoltatni lehet.

Lehet a kulcsnak a feje négyzet, rövid szárral, aminek az egyik oldalán van csak fogacska.

A kulcs formája lehet cső alakú, hasonló, mint amik régen voltak a játékgépekhez. Ezeket a kulcsokat is lehet másolni, és szükség szerint zárat is lehet cserélni a ládákban.

Egyre többször találkozunk Anbo feliratú postaládazár kulccsal. Ezeknek a kulcsoknak fekete műanyag feje van, viszonylag egyszerű cserélni a zárat és kulcsot készíteni hozzá.

Nem lehet és nem is szeretnénk minden postaláda zár kulcs típust felsorolni, de az itthon kaphatók 99%-át tudjuk cserélni, és kulcsot készíteni hozzá.

Az importőröknek és a nagykereskedőknek hála, több száz féle, különböző, hulladék zár van forgalomban. Ezt sajnos az erre irányuló fizetőképes kereslet, a nemtörődömség és az igénytelenség vonja maga után.

KULCSKIRÁLY - Budapest VI., Bajcsy-Zs. út 63. Tel.: 06-1-312-2064 és 06-70-322-7328

postaláda, postaláda zár, postaláda zárcsere, postaláda forgalmazás, postaláda ár, postaláda vásárlás
postaláda, postaláda zár, postaláda zárcsere, postaláda forgalmazás, postaláda ár, postaláda vásárlás

Zárai

Nos, ami a szerkezetet illeti, azok igen egyszerűek, a megfelelő kulcs behelyezésével könnyedén nyithatóak. A postaládánkkal nem szeretnénk bajlódni, azt szeretnénk, ha az egész művelet csak pár másodperc lenne, teljesen jogosan. Csere esetén mindig érdemes a mintát kiszerelni, vagy a megfelelő cégen keresztül, segítséget hívni. Mivel sokféle zár lehet, így csak általánosságban tudunk beszélni a zárakról.

Két gyakori esetnél kell postaládazárat cserélni: 1.) új lakók lettünk, a régi tulaj kulcsait szeretnénk lecserélni, hiszen senki sem szeretné, ha a postájához más is hozzáférne, 2.) elvesztettük  a kulcsunkat, és a kulcscsomón rajta volt a levélszekrény kulcsa is. Tartalék pedig nincsen. Ezekben az esetekben mindig postaládazár-cserét érdemes csinálni. Nagyon ritka az olyan eset, amikor a postaládazár elromlott volna.

Bizonyos zárakon látunk kívülről egy számot, gyakran a 6 vagy a 9 jelölést. Ez azonban nem a zárhoz tartozó kulcsnak a száma, csak a gyártónak egy ellenőrző számkódja.

Méretei

A téglalap alakú postaládazár mérete, kb. 30x50mm és a kulcslyuk közepe 25mm-re van a szélétől. Négy rögzítő pont van rajta, de nem minden esetben csavar tartja a helyén, van, amikor csak lehajtható fülek vannak, amik rögzítik a zárat, de előfordul szegecselés is. Csavar esetén, mindig 3mm csavaranya fogja a zárat.

A camlock típusú zárak mérete különböző. Majdnem hengeres kidolgozásuk van, de általában két oldalt található a furaton lapolás, hogy ne tudjon elfordulni a zár, a kontra anya ellenére sem.

Itt, minden esetben lényeges a lapolás közötti távolság, a kör átmérője, hogy milyen hosszú a zár, továbbá a zárnyelv formája és mérete (hosszúság, szélesség).

Mivel nincsen semmilyen szabvány-méret, így ahány gyártó, annyiféle méret létezik.

Amennyiben szeretnénk elérni, hogy a postaláda zárunk kulcsa is megfeleljen az ajtózárunk kulcsával, lényegesen nagyobb furatot kell készítenünk, és tájékozódnunk kell, hogy meg lehet-e rendelni az adott gyártótól, a kulcsunkkal megegyező lemezszekrény zárat.

KULCSKIRÁLY - Budapest VI., Bajcsy-Zs. út 63. Tel.: 06-1-312-2064 és 06-70-322-7328

postaláda, postaláda zár, postaláda zárcsere, postaláda forgalmazás, postaláda ár, postaláda vásárlás
postaláda, postaláda zár, postaláda zárcsere, postaláda forgalmazás, postaláda ár, postaláda vásárlás

Márkái

  • Elga ez a legnépszerűbb - C37 és a 494/20-as, illetve van még  a C36, és a C36/a - hajlított nyelvvel
  • Ronis
  • Anbo
  • SIB
  • Silmec
  • MLM
  • ArFe
  • Giusanni
  • Lowe and Fletcher

Kulcsmásolás

Minden hazánkban kapható postaládazárak kulcsait tudjuk másolni. Több ezer darabos kulcskészletünk van, amely megfelelően lefedi a levélszekrény kulcsokat is.

A legtöbb kulcsot egy perc alatt elkészítjük, csak a megfelelő nyersanyagot kell kiválasztani. Az Elga kulcsokat, a Silca Bravo Professional kulcsmásoló gépen készítjük. Ez egy egyszerű fogazott kulcs, még sorját sem hagy.

A lyukas, kisméretű tollas kulcs, szintén Elga gyártmány, egy perc alatt elkészül. Túlságosan kopott kulcsról, vagy törött kulcsról a másolást nem lehet elvégezni, egyszerűbb venni egy új zárat, és még olcsóbb is.

Anbo - fogazott kulcs, kicsi fekete műanyag fej, évente kb. 2-3 ezer darabot másolunk, nem lehet elrontani.

Csőkulcs, ami speciális, és egy külön szerkezetet igényel, ezért több időt vesz igénybe. Egy ilyen kulcsmásolás drágább is, és kb. fél óra szükséges, míg elkészülünk vele. Ezeket a kulcsokat egy speciális Silca Matrix marógépen készítjük.

Raktáron tartunk

Az Elga zárakat mind raktáron tartjuk. A gyártóval évek óta jó kapcsolatot ápolunk, a termékei megbízhatóak, és abszolút versenyképes árakon vannak.

A Silmec postaládákhoz is tartunk folyamatosan zárszerkezetet, de mivel ezekből többféle lehetséges, így minden esetben mintára van szükségünk, nem elegendő azt kívülről lefotózni. Hozzák el hozzánk magát a postaládazárat! Amennyiben ezzel nem szeretne bajlódni, kérjen megfelelő zárszerviz segítséget!

Ronis és Giusanni zárakat is tartunk, de mivel itt több száz féle méretű zárról is szó lehet, mindenképpen pontosítani kell a vásárláskor.

A kínai Anbo zárakat folyamatosan és raktárról biztosítjuk, pár száz darab mindig elérhető, hiszen ez az egyik legolcsóbb camlock zárunk.

Fontos, hogy a saját beszerelésből adódó bárminemű károkért, felelősséget nem vállalunk! Elképzelhető, hogy egy zárat csak úgy lehet kicserélni, hogy a lemezt egy kicsit meg kell reszelni, ezt mindenki saját maga dönti el, hogy megoldja-e vagy inkább segítséget kér.

Azonossá kódolás

Előre egyeztetett típusú postaládazárnál, van lehetőség a zárak összekódolására, ezek többnyire rövid határidővel beszerezhetőek. Komplikáltabb főkulcsrendszerekbe is be lehet illeszteni őket, de ilyenkor minden esetben meg kell vizsgálni, hogy milyen camlock (lemezszekrény) zár érhető el.

A Kulcskirály zárszaküzlet bizonyos típusokból raktáron tartja a zárakat. Például, Anbo lemezszekrény zárból, tudunk egyforma kulccsal bármennyi zárat biztosítani. Ennek mindenkori előnye a kulcsok könnyebb kezelhetősége.

KULCSKIRÁLY - Budapest VI., Bajcsy-Zs. út 63. Tel.: 06-1-312-2064 és 06-70-322-7328

postaláda, postaláda zár, postaláda zárcsere, postaláda forgalmazás, postaláda ár, postaláda vásárlás
postaláda, postaláda zár, postaláda zárcsere, postaláda forgalmazás, postaláda ár, postaláda vásárlás