Postaládák anyaga, bevonata

A levélszekrények anyaga legtöbb esetben, különböző vastagságú acél lemez. Minden esetben tudni kell, hogy beltérben vagy kültérben lesz-e elhelyezve a postaláda, mert elsősorban az időjárási körülmények azok, amik a tartósságát és az élettartamát befolyásolják.

Fedett helyen elhelyezett postaládáknak, például a lépcsőházi leveles szekrényeknek. nem kell rozsdamentes acélból lenniük, és vékonyabb festékréteg is megóvja, megvédi őket. Amikor a fal oldalára fel kell tenni 50 vagy 100 postaládát, nem mindegy, hogy milyen súllyal terheljük meg a falat, ezért sem lehet nagyon vastag és nehéz lemezből a levélszekrény.

Minden esetben a legyártott postaládát a zár nélkül viszik el a porszóró festőhöz, majd miután a vékony festékréteggel ellátták a postaládát, a zár is beszerelésre kerül. A felület nem minden esetben fehér vagy szürke, vásárolható még kalapácslakkos barna színekben is.

Új építésű lakóparkoknál, például a Kondorosi lakóparkban vagy a Corvin lakóparkban, alumínium Silmec postaládák vannak beépítve vagy felszerelve. Nagyon esztétikus és tartós kivitelűek ezek az olasz levélszekrények.

A kültéri postaládák már vastagabb lemezből készülnek, és a festékréteg is vastagabb rajtuk, mint a beltéri kivitelűeknek.

Ameddig a postaládán festék védi az acél lemezt, addig nem jelenik meg a korrózió, viszont ha a festék sérül, akkor hamar megeszi őket a rozsda.

A Kulcskirály zárszaküzlet postaláda választéka elég széles, több mint 50 féle postaládát tartanak raktáron. Ezek között van normál acéllemezből készült, festett felületű postaláda, van teljesen natúr rozsdamentes kivitel, és alumíniumöntvény postaláda is, amik szintén különböző festésű színekből készülnek.

A postaládák közül a rozsdamentes kivitelnek a leghosszabb az élettartama mind közül. Gyakorlatilag örök darab, sosem kell cserélni, vagy festeni.

Az alu-öntvény postaláda, az anyaga végett, szintén tartós, viszont a festék a külső időjárási tényezők miatt halványulhat, fakulhat, így előfordul, hogy a kerítéssel együtt ezt is le kell festeni. Korróziótól azonban ezeknél a postaládáknál sem kell tartani.

Az acél postaládákról már írtunk, érdemes olykor ellenőrizni , hogy a festék nem sérült-e rajtuk, illetve az acélszerkezet nem kezdett-e el rozsdásodni.

A zárcserére kulcs elvesztésekor szokott igény lenni, vagy amikor a régi zár egyszerűen tönkremegy. Amíg van működő kulcs a postaládához, addig  kulcsot is lehet másolni hozzájuk.