Cseréljünk-e zárat?

Sokszor eszünkbe sem jut kicserélni az ajtók zárait, olykor pedig nehéz eldönteni, hogy cserére érett-e. Vannak olyan alkalmak, amikor már elsőre rosszra gondolunk és zárcsere jut eszünkbe, pedig lehet, hogy egyszerűbben is meg tudjuk oldani. Ilyen például, ha akadozik a zár. Ebben az esetben nem szükséges egyszerre szakemberhez fordulni, mi magunk is tudunk tenni az ügy érdekében.

Akadozó zár esetén érdemes egy tisztítással egybekötött olajozást végeznünk rajta. A zárboltokban lehet kapni kifejezetten erre a célra kifejlesztett ápoló spray-ket, amelyek segítségével könnyen és egyszerűen tudjuk megkönnyíteni a zár működését.

Nagyszerű alternatíva például erre a problémára a WD-40 is, akár barkácsboltban is beszerezhetjük. Viszont érdemes figyelni rá, hogy a háztartásban fellelhető olajok és zsírok – úgy, mint a libazsír, kacsazsír, étolaj, olívaolaj – nem alkalmasak zárak ápolására! Belekötnek a zárba és utána valóban zárcsere szükséges, mert már a szerelő sem tud segíteni rajta.

Akkor milyen esetben érdemes zárat cserélni?

Ha már folyamatosan akad a zár, és az ápoló folyadék is maximum rövid időtartamra hoz egy kis változást, akkor érdemes befektetni egy új zárba. Ilyenkor nagy valószínűséggel elöregedett a zár és megérett a cserére. Mielőtt bele törik a kulcsunk a régibe és még nagyobb problémánk lesz, előzzük meg a bajt és szerezzünk be egy újat.

Biztonsági okokból kifolyólag is cserélhetünk zárakat. Ha például új helyre költözünk, sokan nem is gondolnak rá, hogy az első lépések között érdemes egy új zárat beszerezni. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy a régi zárhoz kik kaptak kulcsot, kinek van bejárása új otthonunkba.

Ha pedig elveszítjük kulcscsomónkat, mindenképpen jó, ha új zárat veszünk, hiszen akár olyan is megtalálhatja, aki pontosan tudja, hogy merre lakunk és lehet, hogy rossz szándékai vannak.

Ha csak időleges ápolási problémák vannak tehát, akkor nem szükséges még zárcsere, de elöregedett zár, új otthon, vagy elveszett kulcs esetén mindenképpen javasolt egy új darab beszerzése.

Kategória: Egyéb.