Fúrt vagy hagyományos kulcs?

Ma már a kulcsokból is számtalan mennyiségű áll rendelkezésünkre. Választhatunk az egészen egyszerű kivitelezéstől kezdve a kifejezetten biztonsági zárakhoz kifejlesztett, speciális kialakítású kulcsokig.

Biztonságunk, otthonunk védelme elsődleges célunk, ezért érdemes a kültéri ajtók zárjait és kulcsait is körültekintően megválasztani. Egy a témában jártas szakember segítségével át tudunk beszélni minden olyan szempontot, ami számunkra is fontos és biztonságunkat is szolgálja.

Egy kulcs kiválasztásánál azonban más szempontok is közre játszhatnak, mint a biztonság. Azt természetesen mindig szem előtt tartva, a kényelem és a funkció is szóba jöhet, például idős rokonaink számára érdemes más zárat és más kulcsot is választani, olyat, amilyet ők is könnyen tudnak használni.

Zárak esetén nekik nagyon jó választás a vészfunkcióval ellátott zárbetét, amelyet akkor is ki lehet nyitni kívülről a pótkulcs segítségével, ha a másik oldalról a zárt ajtón maradt a kulcs. Így bármilyen esetleges rosszullét esetén zökkenőmentesen tud érkezni a segítség. Kulcsok tekintetében pedig a legkényelmesebb opció a fúrt kulcs.

Mit tud a fúrt kulcs?

Míg a hagyományos kulcsot egyféleképpen tudjuk a zárba helyezni, addig a fúrt kulcs mindkét oldalával használható. Tehát ennek a kulcsnak mindkét oldala ugyanolyan, ugyanúgy beleillenek a zárba, mindegy, hogy hogy fogjuk.

Ezen kívül a hagyományos kulcsok éles és határozott szélekkel rendelkeznek, mély bevágásokkal. Ezzel ellentétben a fúrt kulcsokon nincsenek ilyen bevágások, így nem sértik az érzékeny kezeket vagy zsebeket. Idősek számára a mindkét oldalával használható, nem éles szélű kulcsok határozottan jobbak lehetnek, könnyebb és kényelmesebb őket használni.

Rosszul látók részére is optimális választás, illetve, azok számára is, akiknek gondot okoz a finommotorika. Első ránézésre nem tűnik fontosnak a különbség, azonban mindennapos használat mellett nagyban megkönnyítheti azok életét, akiknek szükségük van rá, így érdemes beruházni egy fúrt kulcsba.

Kategória: Egyéb.