Mikor kell hívni a szakembert?

Az ember általában találékony szokott lenni, főleg, amikor javításról van szó, hogy így is meg tudjon magának spórolni pár ezer forintot. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem jó ötlet, ha magunk akarunk megoldani egy javítást, ahogy az sem, ha sokáig halogatjuk.

A zárcsere egy olyan alapvető dolog, ami mellett nem mehetünk el könnyedén. Mivel a saját biztonságunkról van szó, így előbb vagy utóbb szükségünk lesz a szerelőre. Persze, lehet, hogy mi is tudunk zárat cserélni, azonban sokszor csak akkor marad meg a garancia, ha szakember végzi el a munkát. Ráadásul a biztosítók is akkor szoktak fizetni, amikor tudjuk igazolni, hogy ki nyúlt hozzá utoljára.

Vannak más lehetőségek is, amikor zárcserére lesz szükségünk. Az egyik ilyen, ha új lakásba költözünk be, ilyenkor biztonsági okokból mindenféleképpen ejtsük meg a cserét. HA valahol elhagytuk a kulcscsomónkat, akkor szintén érdemes újat beszerelni.

Akkor is szükségünk lesz másikra, ha meghibásodik a zár, és már nem rendeltetésszerűen működik. Talán beletörtük a kulcsot, vagy elkezdett akadozni. Néha a szakember egyszerűbb megoldást is tud javasolni, nem biztos, hogy azonnal zárcserére lesz szükségünk.

Mit mondjunk a telefonban?

A szakember kihívása nem bonyolult feladat, mégis sokan félnek tőle. Amikor tárcsázzuk a számot, akkor először azonosítanunk kell magunkat. Nem minden esetben lesz szükségünk erre, azonban a lakásunk biztonsága érdekében jó, ha bizonyítjuk, hogy tényleg ott lakunk. Egy lakcímkártyát előkészíthetünk, de sose felejtsük, hogy a szerelő nem rendőr. Ha túl sok adatot kér, vagy elkezd mindent külön felírni, akkor kezdjünk gyanakodni.

Azonban gondoljunk arra, hogy beletörtük a kulcsot a zárba, és a szerelőnek be kell törni a lakásba. Neki is meg kell bizonyosodnia arról, hogy nem betörőkkel van dolga, hanem a ház tulajdonosaival, máskülönben ő is bűncselekményt követne el. Nyugodtan mutassuk meg neki a lakcímkártyánkat.

A legszerencsésebbeknek is hívniuk kell majd szakembert, így jó, ha előre felkészülünk arra, hogy kit hívunk fel. Ezáltal nem fogunk pánikba esni.

Kategória: Egyéb.