Milyen zárak közül tudunk válogatni?

Egy jó minőségű zár hamar megadja azt az érzést, hogy biztonságban vagyunk. Ez egy olyan eszköz, amit mindennap használunk, és nemcsak akkor, amikor lemegyünk otthonról. Sokan napközben is bezárkóznak, hogy kint tartsák a nem kívánt vendégeket.

Bár a zárak teljesen hétköznapi dolognak számítanak, mégis gyakran megesik, hogy nem ismerjük a kapható fajtákat, a velük járó előnyről már nem is beszélve.

Ha a fő csoportokat keressük, akkor elkülönítünk ablak- és ajtózárakat. Ablaknál gyakran találkozunk a műanyaggal, a fával és az alumíniummal, azonban ajtónál már mindig a fém jöhet csak szóba. Vannak egy vagy több pontos darabok, hagyományos és egészen új kivitelezések.

Az ablak- és az ajtózárakról is elmondható, hogy rengeteg fejlődtek az elmúlt évek és évtizedek alatt. Ha össze kéne hasonlítani a régen és a most kapható szerkezeteket, akkor a nem hozzáértő személyek is hamar észreveszik a minőségbeli különbséget.

A mai zárak sokkal strapabíróbbak, mint a régiek, így biztonságosabbak is. Szükség van a korszerűsítésre, mivel régen nem lehetett annyi betörésről olvasni vagy hallani, az emberek sokkal nyugodtabban nyitva hagyták az ajtókat. Ma már ilyen eszünkbe se jutna.

Bejárati ajtók

A bejárati ajtók között vannak a portálzárak, a reteszek, a bevésőzárak, de találunk trezorzárakat és biztonsági zárakat is. A portálzárak általában alumínium portálokra készülnek, de rácsokra is felszerelhetőek, hála a keskeny méretüknek.

A bevésőzárak onnan kapták a nevüket, hogy egy előre kialakított résbe kerülnek vele, viszont leginkább fa és fémajtókon találkozunk velük. A trezorzárak hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek, sokan használják a tollas kulcsos verzióját, mivel magas a biztonsági fokozatuk.

Ha a bejárati ajtóra keresünk megfelelő zárat, akkor a biztonsági zárakat szokták leginkább javasolni. Ezek között szintén sokfélét találunk, azonban fontos, hogy ne a legolcsóbbat válasszuk. A betörők gyorsan, akár egyetlen pillantással is meg tudják állapítani, ha könnyen feltörhető zárat választottunk.

Kategória: Egyéb.