Milyen kulcsmásolási lehetőségek vannak?

Kulcsmásolás. Ez a szó mindenkinek mást juttat az eszébe. Azonban sokan egyetértenek azzal, hogy az olcsó megoldások gyakran drágábban jönnek ki, mint az gondoltuk volna.

Sok olyan bolt van, ahol cipőt javítanak, és még rengeteg mindennel foglalkoznak, az egyik sarokba pedig lepakoltak egy kulcsmásoló gépet. Ez a fajta bolt csak a legegyszerűbb feladatokat tudja ellátni, és sajnos gyakran azt is rosszul. Az egyik legtipikusabb probléma, hogy a frissen másolt kulcs otthon nem nyitja, esetleg nem zárja az ajtót. Ezekben az esetekben az a pár ezer forint, amit megspóroltunk, az is a kukába kerül, és végül sokkal többet fizettünk ki. Éppen ezért a kulcsmásolást mindig szaküzletben tegyük.

A zárbetéteknél a kulcs másolását többféleképpen is el lehet végezni. Az egyik, amikor kulcsról kulcsra másolunk. Ez a hagyományos módszer, és annyit jelent, hogy a mintakulcsot beleteszik a satuba, majd egy megfelelő nyerskulcsra lemásolják az eredetinek a mintáját. A legtöbb helyen eszerint készülnek a másolatok, azonban ez nem minden kulcs esetében lehetséges.

A másolásvédett kulcsok

Vannak olyan prémium minőségű kulcsok, ahol nincs másolás, hanem új kulcsot kell készíteni egy kulcsvágó gép segítségével. Ezt akár duplikációnak is nevezhetjük.

Ez úgy zajlik, hogy kell hozzá egy kódkártya, és az azon lévő kódot meg kell adni a kulcsmásoló gépnek. Ezután a gép a megadott kód alapján elvégzi a másolást. Nincsen emberi beavatkozás, így hiba sem léphet fel, csak akkor, ha rosszul adjuk meg a kódot.

Ezt azért szokták másolásvédett kulcsnak hívni, mivel itt a tulajdonosnak mindig be kell mutatnia a vásárláskor kapott kódkártyát. Ezt általában nem is lehet bárhol kivitelezni, csak az adott partnerek forgalmazóinál.

Ilyenkor a gép gyakorlatilag egy új gyári kulcsot készít, amiért mindig precíz munkát kapnak cserébe, bár az ára is magasabb, mintha hagyományos kulcsaink lennének. A hagyományos kulcsmásolásnál lehetnek századmilliméternyi különbségek, viszont az automatavágás 100%-os egyezést ad.

Innentől kezdve mindenki maga dönti el, hogy melyik lehetőséget szeretné.

Kategória: Egyéb.